Gevangenis in de kijker

Vrijwilligerswerk
Uit

Vrijwilligerswerk in de gevangenis

Oktober 2021

Er zijn net heel wat vacatures verschenen bij Vocvo voor vrijwilligerswerk in de gevangenis. Wil je graag een helpende hand komen toesteken? Dan ben je bij ons meer dan welkom!

Om je al een idee te geven hoe vrijwilligerswerk in de gevangenis eruit ziet, spraken we met Paul Malfait. Paul werkt als vrijwilliger in de gevangenis van Brugge. Hij geeft één keer per week Frans aan kleine groepjes. Wij waren benieuwd naar zijn drijfveer en ervaringen.

 

Uit
Top
33-67
Uit
lockdown gevangenis
Uit

Lesgeven tijdens de coronacrisis

Juni 2021

Door de coronacrisis stond het onderwijssysteem voor gedetineerden even op losse schroeven. Onderwijscoördinator Siegfried blikte vorige maand terug op deze uitzonderlijke situatie. Maar voor de lesgevers in de gevangenis was het ook echt aanpassen. Hoog tijd dat we hen ook eens aan het woord laten.

Uit
Top
33-67
Uit
lockdown
Uit

Lockdownonderwijs in tijden van corona

Mei 2021

2020-2021 is een schooljaar om niet snel te vergeten, ook in de Gentse gevangenis niet. De gevangenis kampte met een integrale lock-down van enkele weken. Er was niks van aanbod meer mogelijk, ook sport en bibliotheekbezoeken werden geschrapt. Onderwijscoördinator Siegfried blikt terug op deze uitzonderlijke situatie.

Uit
Top
33-67
Uit
lio
Uit

LIO in de praktijk

Maart 2021

Er is al heel wat verteld en geschreven over ‘Learning inside out’. Maar hoe ziet dat er uit in de praktijk? Dat kom je in dit interview te weten!

In de gevangenis van Ieper volgt gedetineerde Bart* een studie boekhouden aan de VIVES hogeschool. Leerloopbaanbegeleidster Laura (Leerwinkel West-Vlaanderen, Brugge en Ieper) volgt zijn traject op.

*Om de anonimiteit van de geïnterviewde te beschermen, wordt hij in het artikel Bart genoemd.

Uit
Top
33-67
Uit
VCA examen
Uit

Examens VCA in de gevangenis van Antwerpen

Februari 2021

In de gevangenis van Antwerpen biedt het Centrum voor Basiseducatie twee keer per jaar een VCA opleiding aan. Na het examen voor deze opleiding ontvang je een diploma. Na het examen voor deze opleiding ontvang je een diploma. Een belangrijk document voor werkgevers waarmee je kan aantonen dat je veilig kan werken in bepaalde omstandigheden en omgevingen.

Dit jaar zijn alle 19 cursisten zijn geslaagd voor het examen. Dit is nog nooit eerder gebeurd.

Uit
Top
33-67
Uit
Springplank
Uit

Detentie als springplank naar leren in de gevangenis van Brugge

Januari 2021

Een getuigenis over leertrajecten in de gevangenis. Een uitdagende context en nu ook in uitzonderlijke tijden, maar waar kansen kunnen gecreëerd worden.

Mark zit een straf uit in de gevangenis van Brugge. Tijdens zijn detentie ontdekte hij dat hij graag bijleert en les volgt. Voor zichzelf als persoon en voor later. Hij deelt zijn ervaringen over zijn leertraject dat startte binnen de muren.

Uit
Top
33-67
Uit
Uit

Lessen penologie in de gevangenis van Beveren

December 2020

Drie jaar geleden startte een uniek onderwijsproject in de gevangenis van Beveren. Studenten van de VUB leren en werken samen met enkele gedetineerden en het penitentiair personeel rond het vak penologie. Het project is ontstaan uit de vakgroep criminologie van de VUB. Penologie is de wetenschap rond bestraffing, de wetgeving rond rechten en plichten van gedetineerden. Voor de cursisten is dit materie die heel dicht bij hun leefwereld aansluit.

Uit
Top
33-67
Uit