Gevangenen willen online les volgen

Zes gevangenen uit Leuven-Centraal eisen de mogelijkheid om online les te volgen aan de KU Leuven. Omdat Justitie weigert, stappen ze nu naar de rechter. "We vragen geen studiebeurs, maar simpelweg toegang tot een computer en internet", zegt hun advocaat.

"Een diploma halen werkt inspirerend voor hen", stelt Marjolein Rammelaere, Vlaams coördinatrice Onderwijs aan Gedetineerden. "Elke gevangene kan een opleiding aanvragen. We bekijken dan met de onderwijsinstellingen hoe we het studiemateriaal tot in de gevangenis krijgen. Soms sturen ze boeken op of bezorgen familieleden hen de cursussen, al gebeurt het ook dat wij ze gaan ophalen." Maar er zijn beperkingen. Alles moet zelfstandig en binnen de muren van de gevangenis gebeuren. En vooral: de gedetineerden mogen onder géén beding internet gebruiken. Nochtans geeft de KU Leuven hen toegang tot Toledo, maar hun accounts worden beheerd door de onderwijscoördinator van de gevangenis. 

Deelnemen aan onlinelessen of -examens is dus niét mogelijk. "Er is nu eenmaal een algemeen beleid dat internet verboden is in de gevangenis", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. Justitie vreest dat de gedetineerden via internet (verboden) contacten zouden leggen met de buitenwereld. Om hen online les te laten volgen, zou er dus de hele tijd een cipier aan hun zijde moeten staan. "Dat is intensief, tijdrovend en niet haalbaar", zegt Rammelaere. Ook de infrastructuur zou daaraan aangepast moeten worden. Het 'surfargument' wuift Vander Velpen weg. Volgens hem valt het technisch te regelen dat de gedetineerden het internet enkel voor het leerplatform en voor niets anders zouden gebruiken.

Voor het ganse HLN art (exclusief abonnees) klik hier of geef een seintje.

Uit