De proclamatie in de gevangenis van Mechelen

Het onderwijsaanbod in de gevangenis van Mechelen verliep niet altijd even vlot tijdens het schooljaar van 2022-2023. Er werden veel lessen afgelast - onder andere door personeelstekorten - en dat zorgde voor cursisten die vroegtijdig afhaakten en leerkrachten die een minder makkelijke module gaven dan ze verwacht hadden.

We besloten om niet zoals vorig jaar een proclamatie met bezoek te organiseren, maar om de proclamatie te laten doorgaan tijdens het zomermoment. Dat organiseerden we met heel het team van de Vlaamse Gemeenschap.

We huurden grote spelen van het speelgoedmuseum, bakten hamburgers en het beschermcomité zorgde voor ijsjes. Ikzelf plugde een microfoon in de muziekbox en speelde voor DJ/presentatrice. Alle geslaagde cursisten werden afgeroepen en kregen van de leerkrachten hun certificaat.

Het was fijn om iedereen nog een laatste keer samen te zien. ‘Een seconde vergat ik dat ik in de gevangenis zat’, zei onze fatik achteraf tijdens de opruim.

‘Het was ontspannend om eindelijk eens bezig te zijn met iets anders dan mijn feiten, om een ijsje te eten en te kunnen dansen op muziek.’ Zo konden we het succes van onze cursisten toch nog op een zomerse manier vieren.

Onderwijscoördinator

Uit
Proclamatie Mechelen 2023
Uit