Lezing Overhaald 27/09

Drie kersverse lesgevers Nederlands ontwikkelden zelf een educatieve verhalenbundel in eenvoudige taal: ‘Overhaald’.

In deze lezing vertellen de drie auteurs je alles over hoe je leest met anderstalige en “laagtaalvaardige” jongeren. Je leert onder andere over leesmotivatie, interactief voorlezen, een effectieve begrijpend leesdidactiek. En dat met de nieuwste inzichten rond leesonderwijs.

De deelnemers krijgen een inkijk in recent onderzoek rond leesdidactiek en eigen onderzoek rond leesbevordering bij anderstalige en laagtaalvaardige jongeren. Op een interactieve manier krijgen de deelnemers inzicht in deze belangrijke onderzoeksresultaten.

Verder maken de deelnemers kennis met de vijf sleutels van een effectieve leesdidactiek en denken zelf na over hoe deze te vertalen zijn naar de doelgroep anderstalige en laagtaalvaardige jongeren. In groepjes verzinnen ze een idee dat ze delen met elkaar én met alle vorige deelnemers van deze workshops in een online leergemeenschap.

De deelnemers leren interactief voorlezen kennen, een wetenschappelijk onderbouwde werkvorm die de basis vormt van de Overhaald-didactiek. We maken het gezellig en testen deze werkvorm uit met één van de verhalen uit boek. Elke deelnemer krijgt een boek mee naar huis.

Meer info vind je hier.

Uit