Partner in de kijker: Studio Coukoe

Uit
Studio Coukoe buro
Uit

Graag zetten we vanuit de gevangenis van Brugge de mooie samenwerking tussen het onderwijsaanbod en het naaiatelier van de vrouwenafdeling in de kijker.  

De gevangenis van Brugge beschikt over twee naaiateliers, één op de mannenafdeling en één op de zorgafdeling van de vrouwen. In deze naaiateliers gaan gedetineerden aan de slag als stikkers en voeren ze onder andere werken uit voor externe firma’s.

Sinds september 2021 kunnen de mannen deelnemen aan een naaiopleiding ‘mode’. Deze beroepsopleiding wordt georganiseerd in samenwerking met het centrum voor volwassenenonderwijs SNT en Cellmade.

Uit
Top
50-50
Uit

Een jaar later werd de opleiding ook opengesteld voor vrouwen. Via deze beroepsopleiding proberen we gedetineerden skills aan te leren die ze kunnen toepassen in hun werk in het atelier en ook vaardigheden die ze mee kunnen nemen naar buiten toe. De opleidingen die we aanbieden zijn diplomagericht en bevorderen de re-integratie van onze gedetineerden. Naast de opleidingen zit het naaiatelier niet stil.

Uit
Studio Coukoe handdoek
Uit
Studio Coukoe schort
Uit

Zo is studio Coukoe ontstaan, een klein bedrijfje waar je allerhande artikelen kan bestellen met borduursels of drukwerken. Studio Coukoe staat voor duurzaamheid, recyclage, upcycling en vooral een waardevolle en creatieve werkinvulling voor een zestal gedetineerden/geïnterneerden. De producten variëren van kookschorten en tote-bags tot trendy tasjes, rugzakjes, sleutelhangers, …

Uit
Top
50-50
Uit

Meer info over studio Coukoe

In het najaar van 2019 kreeg de ‘Zorg Vrouwen’ van de gevangenis van Brugge, de afdeling waar geïnterneerde vrouwen in de gevangenis van Brugge verblijven, de kans om via de Vlaamse Gemeenschap deel te nemen aan een workshopserie rond digitale vaardigheden. Deze workshops ‘Studio Digital’ werden georganiseerd door de organisatieondersteuners van het CAW in samenwerking met de Gentse vzw Idrops. Tijdens de workshops werd gewerkt rond digital arts en crafts.

Op voorhand werd gepolst naar de noden en vragen van de dames op het vlak van digitale vaardigheden. Op dat moment focuste het naaiatelier vooral op herstelwerken voor de mannenafdeling.  De begeleiders voelden dat er heel veel creativiteit in de groep zat. Daar wilden ze graag mee aan de slag gaan.

Uit
Studio Coukoe 1
Uit

Studio Digital bouwde daarom zijn workshops uit gericht op deze vragen en focuste zich vooral op textiel, meer bepaald in het vervaardigen van duurzame producten en het bedrukken ervan. Gedurende twaalf weken werd er heel intensief met een groep van een achttal dames samengewerkt. Van brainstorm tot afgewerkt product leerden de dames werken met een borduurmachine, snijplotter, hittepers, …

Uit
Top
50-50
Uit

Na de workshopserie kreeg het naaiatelier van de vrouwen van vzw idrops een deel van het gebruikte machinepark cadeau. Een prachtig cadeau, waarmee de eerste stenen van studio Coukoe werden gelegd. Studio Coukoe is niet bij de pakken blijven zitten en ging onmiddellijk aan de slag met de machines en de dames.

Nu, vier jaar later is studio Coukoe trots op wat het al heeft kunnen bereiken. Zo slaagde ze erin om met de opbrengst van de verkoop van hun producten verder te investeren in een mooi machinepark en andere materialen. Ook werd de samenwerking met de opleiding mode verder verdiept en leren de vrouwen skills aan tijdens de opleiding die ze kunnen toepassen in de productie van studio Coukoe.

Daarnaast zijn ze al enkele jaren trotse meters en peters van een bruine beer Sandra en een capucijneraap Salvador in De Zonnegloed te Westvleteren. Deze dieren werden dankzij enkele benefiet verkopen geadopteerd. Ondertussen, is het naaiatelier klaar voor een nieuwe sprong, zo zal vanaf 2024 studio Coukoe onder de vleugels genomen worden van Cellmade.

Hou social media zeker in de gaten, want Studio Coukoe zal over de muren komen piepen en klanten van buitenaf aantrekken.

Contactgegevens Studio Coukoe: 

laurens.charlet@cellmade.be  +32 478 73 02 01

Uit