Portret van leerloopbaanbegeleider Nica

Uit

 

  • Dag Nica, kan je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Nica De Voster en ben 24 jaar oud. In 2019 behaalde ik mijn master in de criminologische wetenschappen aan KU Leuven. Ik werk 60% als leerloopbaanbegeleider in de gevangenis van Antwerpen sinds 1 januari. Daarnaast ben ik zelfstandige in bijberoep en heb ik een eigen website waar ik interieurartikelen uit Bali en Marokko verkoop (www.nomadliving.be).
 

  • Wat sprak je aan in de job als leerloopbaanbegeleider?

Tijdens mijn opleiding als criminoloog boeide re-integratie van ex-daders mij het meest. Na mijn stage bij Homeboy Industries in Los Angeles, een rehabilitatie en re-integratiecentrum voor ex-bendeleden, had ik voor mezelf uitgemaakt dat ik graag een job wou uitoefenen waarbij ik mee kon werken aan het re-integratieproces. Onderwijs en werk zijn hierin heel belangrijke aspecten. Wanneer ik hoorde over het LIO-project sprak dit mij dan ook meteen aan. In dit project werk je met personen die zelf met een (hulp)vraag tot bij jou komen. Voordien werkte ik steeds als hulpverlener vanuit een opgelegde begeleiding. Dit gaf vaak veel weerstand en voelde voor mij dikwijls niet goed aan.
 

  • Heb je hiervoor al gewerkt in de context van een gevangenis?

Ja, ik heb in het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Antwerpen gewerkt. Er zijn heel veel gelijkenissen met de gevangenis, zeker qua mogelijkheden en beperkingen.
 

  • Is de job voorlopig al wat je ervan verwacht had?

Ik had op voorhand niet echt veel verwachtingen en had iets van ‘ik zie wel hoe het loopt’. Ik had natuurlijk wel een idee van wat de job zou inhouden door de projectfiche te lezen en ik vind dat de jobinhoud hier zeker aan beantwoordt. Ik vind het enorm interessant om de gedetineerden te helpen bij hun leervragen. Dat deze zo van elkaar verschillen en heel breed zijn, is uitdagend.
 

  • Wat is anders aan de werking in de gevangenis dan je verwacht had?

Ik wist op voorhand vrij goed hoe de gevangenis werkt omdat ik enkele gevangenissen bezocht had tijdens mijn opleiding. Wel had ik ergens verwacht, of gehoopt, dat ze op vlak van digitalisering al iets verder stonden.
 

  • Was het moeilijker om op te starten met de corona-maatregelen?

Ik werd meteen goed onthaald in Antwerpen en heb hier geen moeilijkheden van ondervonden.
 

  • Wat zou je job als leerloopbaanbegeleider gemakkelijker maken?

De mogelijkheid voor gedetineerden om gecontroleerd gebruik te maken van het internet en computers. Omdat dit tot hiertoe niet mogelijk is, zijn er heel wat opleidingen die gedetineerden niet kunnen volgen.
 

  • Wat geeft jou het meeste voldoening aan deze job en waar heb je het moeilijker mee?

Het geeft mij enorm veel voldoening om mensen verder te helpen. Niet persé met het effectief inschrijven voor een opleiding maar meer op algemeen vlak. Ik merk dat het voor de gedetineerden al eens goed doet om te praten over wat ze graag willen doen in de toekomst zonder dat de feiten ter sprake moeten komen. Tot hiertoe zijn er nog geen zaken waar ik het moeilijker mee heb en ben ik nog positief over alles. Ik leer zelf elke dag nog bij!
 

  • Bedankt voor het gesprek en veel succes in je job!
Uit