Tijd voor Geletterdheid - inspiratiedag versterken van laaggeletterde ouders voor basisscholen

Volgens de huidige richtlijnen in verband met het Corona-virus zijn wij verplicht om deze studiedag "Tijd voor Geletterdheid - inspiratiedag versterken van laaggeletterde ouders voor basisscholen" van 28 april 2020 te annuleren. 

Inspiratiedag Tijd voor geletterdheid – 28 april 2020, Brussel - uitgesteld naar dinsdag 19 januari 2021.

Wat voor veel ouders vanzelfsprekend is, is dat niet voor laaggeletterde ouders. We hebben de neiging om bij laaggeletterdheid meteen te denken aan iemand die niet kan lezen of schrijven. Maar het gaat verder dan dat.

Geletterd zijn omvat de vaardigheid om informatie te verzamelen, te verwerken en gericht te gebruiken. Concreet wil dit zeggen: met taal, cijfers en grafische gegevens kunnen omgaan en gebruik kunnen maken van ICT en multimedia.

Een hele mond vol dus! Op school leert een kind goochelen met taal, technologie en cijfers. Maar de ouders, die kunnen niet altijd mee. Voor 1 op de 10 ouders met kinderen jonger dan 13 jaar is een eenvoudige taalopdracht moeilijk. Bijvoorbeeld een brief van de school lezen en begrijpen, de schoolfactuur ontcijferen, ...

  • Hoe ga je hier als schoolteam mee om?

  • Wat kan je doen om ouders te ondersteunen?

  • Hoe zorg je ervoor dat acties rond geletterdheid niet eenmalig zijn, maar via trajecten gedragen worden door het team?

Een hele uitdaging!

Op deze dag stellen we inspirerende praktijken voor en geven we antwoord op deze vragen. We tonen meer over hoe je als school rekening kan houden met laaggeletterde ouders en welke stappen je zelf kan zetten.

Het volledige programma

Doelgroep

Leraren en medewerkers basisscholen, zorgcoördinatoren, brugfiguren, directies en andere personen die vaak met ouders werken

Tijdsinvestering deelnemers

  • dinsdag 19 januari 2021, van 9.30 tot 15.30 uur (broodjesmaaltijd inbegrepen)

Hoe inschrijven?

Locatie

Hendrik Consciencegebouw

Uit

Schrijf je in voor deze opleiding

Brussel, 1 dag
19/01/2021

Gratis

Inschrijven kan vanaf 01/11/2020