Ronny en laaggeletterdheid bij 'De Inspecteur' op Radio 2

'Het is als een wijnvlek op je arm die je probeert te bedekken met je mouw. Je wordt heel slim in het kunnen verbergen.'

Formulieren, websites, apps, contracten, ... Als je niet of niet goed kan lezen en schrijven, is dat allemaal erg lastig. Je loopt grote risico's en loopt zelfs geld mis.

Meer mensen dan we vermoeden hebben het moeilijk met lezen en schrijven. Ronny Stoop uit Beveren zit in die situatie. Of beter: zat in die situatie. Want net voor zijn 50ste ging hij terug naar de schoolbanken om het probleem aan te pakken dat ooit begon op de schoolbanken.

"Iemand omschreef het eens als 'een beetje luiheid'. Als je niet goed geletterd bent, dan ben je lui. Ik denk net dat ik ook op school harder mijn best moest doen om mee te kunnen. Ik heb een veel harder leven gehad. Degenen die het niet goed snapte moesten achterin gaan zitten. De slimmeriken zaten vooraan. Na het eerste leerjaar loop je dus al achter de feiten aan. Je snapt de woorden niet goed, ze komen maar heel traag je hoofd binnen. Ik had al eens 50 of 55% procent op mijn rapport. Anderen haalden gemakkelijk 75%. “Ronny, jij kan toch niet mee, ga het karton maar buiten zetten op de speelplaats”, zeiden ze dan. Niemand sprong op de kar voor wie niet meekon, dat bestond toen niet."

En dus begon Ronny al op zijn veertiende te werken. "Ik kon wel lezen en schrijven, maar enkel de basis. Ik moet voor mijn werk wel eens wat neerschrijven en meten. Als dat dan naar mijn baas ging, kreeg ik weer die vernederingen te horen. “Je hebt hier iets geschreven, maar ik kan het niet lezen. Zeg, ben jij wel naar school geweest?” Natuurlijk ben ik naar school geweest!"

Lees hier het hele verhaal

Uit