Commissie onderwijs

Op vrijdag 10 februari 2023 nodigde Vocvo de Commissie Onderwijs van het Vlaamse Parlement uit in de gevangenis van Antwerpen. Tijdens een rondleiding werden de commissieleden door het inrichtingshoofd van de gevangenis Antwerpen ingelicht over het reilen en zeilen binnen de gevangenis. Een rondgang in het cellulair gedeelte, de bibliotheek en de keuken gaf de leden een realistisch beeld over hoe het er in gevangenis aan toe gaat. 

Na de rondleiding werd het aanbod van Vocvo en het ESF- project LIO (Learning Inside Out) voorgesteld. Vocvo is verantwoordelijk voor de coördinatie van het groepsaanbod onderwijs in de gevangenissen en met het LIO-project voorzien we leerloopbaanbegeleiding voor gedetineerden in samenwerking met lokale partners. Beide werkingen spelen op elkaar in en versterken elkaar. De commissieleden stelden hier vragen bij rond oa. slaagkansen, uitstroom, de link met knelpuntberoepen. Ook lesgevers vanuit LIGO en CVO Antwerpen waren aanwezig en deelden hun ervaring over het lesgeven aan gedetineerden. Onze directeur gaf ter afsluiting van de presentatie mee dat het LIO project wordt gefinancierd met tijdelijke middelen en dat deze subsidie eind 2023 eindigt. De nood aan verderzetting van financiering werd hierbij op tafel gelegd. Dit zorgde voor heel wat terechte beroering bij de commissieleden. 

Het bezoek werd afgerond met een lunch waarbij ook enkele gedetineerde cursisten aansloten. Zo konden de commissieleden ook met hen in gesprek gaan. 

Meer lezen over het LIO project? Dat kan via deze link.

Uit