Digi-Doe-Dag Nieuwe datum volgt!

Inleiding

Vocvo organiseert in samenwerking met Mediawijs.be de eerste ‘Digi-doe-dag’. Deze dag vloeit voort uit een Erasmus+ professionaliseringsproject en het Europees Project ‘Migrant Liter@cies’*. Een jaarlijks event waarin lesgevers basiseducatie ICT-toepassingen leren gebruiken binnen hun eigen lespraktijk van NT2, alfa NT2, MO, ICT, Wiskunde, NT1 en Opstap Talen.

Centraal staat de nadruk op het doen. Het zijn geen luistersessies, maar concrete doe-workshops. Hierna ben je in staat om de opgedane kennis onmiddellijk toe te passen.

digi doe dag

IK SCHRIJF ME IN

 

Programma

 

Voormiddag
 

  • Maak een Escape room voor je cursisten

Ik maakte een digitale escaperoom voor mijn groep wiskunde (laag niveau). Je kan wat ik maakte echter gebruiken en aanpassen voor alle domeinen. Kom je deze wiskundige escaperoom mee ervaren? Ik geef je daarna de uitleg hoe je het zelf gemakkelijk op maat van jouw cursus en cursisten kan maken. Je leert en passant ook enkele leuke manieren om wiskunde te integreren in je lessen NT2 of alfa. We gebruiken hiervoor Google formulieren. Als je opdrachten meebrengt voor je eigen groep dan kan je het materiaal meteen gebruiken.

Lesgever: Diane Masson, CBE Regio Mechelen

 

  • Padlet en Kahoot

Padlet en Kahoot zijn heel laagdrempelige tools om te gebruiken in de klas. Met de app ‘padlet’ kan je op een laagdrempelige manier huiswerk en oefeningen delen. Of cursisten een bericht laten typen zonder dat je een telefoonnummer nodig hebt.  Met de ‘Kahoot’ app kan je een eenvoudige quiz maken om in je les te gebruiken.   

Lesgever: Christel Crol, CBE Antwerpen

 

  • Lomap: op stap met je cursisten // in het kader van Migrant Liter@cies

Lomap is een eenvoudige app waarmee je je buurt kan verkennen (in academische termen: Ethnographic Linguistic Landscaping). Het doel is om aan te geven wat je mooi/lelijk/te verbeteren vindt in de omgeving. In deze workshop testen we de app uit en gaan we op stap in Brussel. 

Lesgever: Bert Pieters, Mediawijs

 

  • Digitaal evalueren met Google Formulieren

Iedereen heeft al wel eens een Google formulier ingevuld. Maar… heb je er zelf al één gemaakt? En wist je dat je dit als evaluatietool kunt gebruiken met de mogelijkheid om de antwoorden automatisch te verbeteren? Tijdens deze sessie starten we van op “0” en leren we een Google formulier maken om te gebruiken als poll of evaluatie-instrument.

Lesgever: Ghislain De Bondt, CBE ZOVL

 

  • Bookwidgets

Maak snel en eenvoudig digitale oefeningen met Bookwidgets. Bookwidgets zijn bruikbaar op elk toestel, toegankelijk via een link. Je kan ze daarom makkelijk integreren in websites. We bekijken kort de mogelijkheden van Bookwidgets. Daarna ga je zelf aan de slag. Breng dus een eigen papieren oefening mee, die je graag wil digitaliseren.

NB: bookwidgets is een betalende app (49€/jr)

Lesgever: Kristel Claes, CBE Gent-M-L

 

Namiddag
 

  • Stop motion // in het kader van Migrant Liter@cies

We onderzoeken hoe je stop motion (filmpjes maken door verschillende foto's na elkaar te nemen) kan gebruiken om taal te leren. We experimenteren met de app Stop Motion Studio. Aansluitend maken we samen een stop motion video voor gebruik in de taallessen.

Lesgever: Bert Pieters, Mediawijs

 

  • Bye bye Powerpoint, Welcome Zeetings

Zeetings is een online presentatietool waarbij deelnemers actief kunnen volgen op hun eigen apparaat. Deelnemers volgen je eenvoudige dia's, stellen vragen, vullen polls in. Betrokkenheid gegarandeerd.

•        We maken een education-account aan voor onbeperkt gebruik 

•        We maken een presentatie met alle interactie-vragen 

•        We leren verder fine-tunen (kleuren, antwoorden zichtbaar of niet, reacties resetten) 

•        We verkennen Canva om een uitnodigende dia te maken 

•        We integreren bestaande Powerpoint en PDF

•        We ontdekken rapporten met individuele antwoorden

Lesgever: Jef Vandenbroeck, CBE Kempen

 

  • Quizlet

Een eenvoudige online tool waarbij je cursisten eindeloos, intensief en met plezier woordenschat kunnen inoefenen én waaraan je als educatieve nauwelijks werk hebt... Dat is Quizlet. In deze workshop ontdek je hoe het werkt.  We leggen de nadruk op Quizlet Live. Hierbij nemen je cursisten het in groepjes tegen elkaar op. We overlopen samen hoe het in elkaar zit en we testen het uit. Na de workshop wandel je buiten met zelfgemaakt en gebruiksklaar materiaal."

NB: Quizlet is een gratis app (met reclame) en heeft een betalende versie (zonder reclame met extra mogelijkheden 29€/jr)

Lesgever: Loïc Van Laere, CBE ZOVL

 

  • Tips and Tricks om vlotter met laptop of chromebook in de klas te werken

Niet zo handig met de PC of chromebook? We bieden een heleboel eenvoudige tips en tricks om sneller en zelfzekerder je toestel te gebruiken in de klas. Je leert over interessante extensies, sneltoetsen en apps die je computergebruik voor de klas heel wat makkelijker maken. 

Lesgevers: Sophie Vanhoedenaghe, CBE Halle-Vilvoorde en Ghislain De Bondt, CBE ZOVL

 

  • Plotagon

Is het niet fijn om audiofragmenten snel en eenvoudig in beeld te brengen (zonder zelf met je smikkel in beeld te komen)? Met Plotagon kan je makkelijk animatievideo’s maken.

Je schrijft een script, geeft aan waar de hoofdrolspelers staan, wat ze doen en je geeft ze tekst.

De software zorgt voor de bewegingen. Spraak voeg je op het einde zelf toe.

Het eindresultaat kan je eenvoudig downloaden. Op het einde heb je samen met een collega minstens 1 animatievideo gemaakt die je de volgende dag al in je les kan gebruiken.

Lesgever: Jan-Willem Raes, CBE Kortrijk-Roeselare

 

Praktisch

Waar: BeCentral - Kantersteen 10/12, 1000 Brussel  (in het centraal station!)

Wanneer: donderdag 30 april 2020  - van 9u30 tot 16u

Organisatie: Lerend netwerk ICT - Vocvo i.s.m Mediawijs.be

Kostprijs: 30€, broodjes inbegrepen

! Gratis deelname voor leden van het lerend netwerk ICT en voor de mediacoaches BE

 

Inschrijvingen

Belangrijk: de plaatsen per sessie zijn beperkt. Eens een sessie vol is, verdwijnt deze uit het inschrijfformulier. Snel zijn is de boodschap!! Inschrijven kan tot 23/04.

Tijdens de digi-doe-dag brengt elke deelnemer een eigen laptop of chromebook mee!

IK SCHRIJF ME IN

*In het project Migrant Liter@cies zochten partners uit 8 landen naar manieren om digitale media in te zetten in taalonderwijs met volwassen migranten. https://www.migrantliteracies.eu/

Digidoedag

Uit

Schrijf je in voor deze opleiding

Brussel, 1 day
30/04/2020

€ 30

Inschrijven kan vanaf 01/03/2020