Genomineerden Wablieft-prijs 2020 bekend

Het radioprogramma ‘De Inspecteur’, viroloog Steven Van Gucht en de website De Welzijnswijzer van de stad Roeselare. Dat zijn dit jaar de drie kandidaten die kans maken op de Wablieft-prijs.

Duidelijke taal is aangenaam voor iedereen. Vooral voor wie laaggeletterd is. En dat is één op de zeven Vlamingen. Daarom reikt Wablieft elk jaar de Wablieft-prijs uit. Als Centrum voor Duidelijke Taal wil het met deze prijs mensen aanmoedigen om klare taal te gebruiken. Wie blinkt daarin uit? Wablieft onderzocht tientallen mogelijke kandidaten. Daarvan strijden er nu nog drie om de titel van dit jaar.

De Inspecteur

Heb je een vraag over een ingewikkeld onderwerp? Wil je bijvoorbeeld weten wat een ‘refurbished’ laptop is? Of heb je vragen bij de aankoop van een energiecontract aan je deur? Dan moet je bij het Radio 2-programma ‘De Inspecteur’ zijn. Dat geeft antwoorden op de meest uiteenlopende vragen. En dat doet het in heldere taal. Volgens presentator Sven Pichal wikt en weegt de redactie alle woorden om zo duidelijk mogelijk te zijn. Daarnaast staan er op de website ook korte filmpjes en artikels. Het programma bereikt dan ook een heel breed doelpubliek.

 

Steven Van Gucht

Viroloog Steven Van Gucht communiceert altijd laagdrempelig, zonder nuance te verliezen. Hij heeft een stem en een gezicht die vertrouwen uitstralen. Van Gucht blijft steeds begripvol en rustig. Hij geeft het gevoel dat we samen dit virus kunnen overwinnen. Hij brengt alleen feiten en noodzakelijke informatie die van belang is voor de burgers. Corona heeft gigantisch veel impact op ons dagelijks leven en onze maatschappij. Heldere communicatie is daarbij broodnodig. Ze kan zelfs levens redden.

 

De Welzijnswijzer van Roeselare

In maart lanceerde de stad Roeselare de Welzijnswijzer (welzijnswijzer.roeselare.be). Dat is een heel waardevolle website voor alle inwoners van Roeselare die vragen hebben over allerlei sociale thema's. Denk aan jjuridische hulp, opvoeden en vrije tijd. De thema’s zijn heel overzichtelijk opgelijst in categorieën. De antwoorden op de vragen zijn kort en duidelijk, met telkens links naar de organisaties die je verder kunnen helpen. 

De website is het resultaat van een heel traject: de makers hebben goed nagedacht over hoe ze de info zo toegankelijk mogelijk konden maken. Het materiaal is bovendien uitvoerig getest bij het doelpubliek.

 

De uitreiking van de Wablieft-prijs van 2020 vindt plaats op dinsdag 16 december om 10.30 uur, online.

 

Uit
Sponsors W-prijs
Uit